Izbo a godina ne smije zaustaviti reforme

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije Medunarodnog moneta og fonda (MMF), koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog aranžmana izmedu BiH i MMF-a. Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode na nivou BiH kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Pisma namjere.

rn

Na sastanku je naglašeno da je neophodno nastaviti provodenje reformi bez obzira na poteškoce koje nosi izborna godina.

rn

Ministar Bevanda istakao je da je Vijece ministara BiH u matu ove godine ponovo usvojilo  izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povucen iz parlamentarne procedure, te ocekuje da ce ovaj reformski zakon dobiti podršku vecine jer je to u interesu jacanja i boljeg funkcionisanja bankarskog sektora u BiH.

rn

Na sastanku je naglašeno da se provode mjere ogranicenja u vezi s izdvajanjima za place zaposlenih što pokazuju podaci iz kvartalnog izvještaja o izvršenju budžeta.

rn

Raspodjela sredstava od indirektnih poreza bila je tema današnjeg sastanka, kao i problemi raspodjele prihoda od putarine zbog odsustva saglasnosti entiteta zbog cega se sredstva akumuliraju na namjenskom racunu kod Centralne banke BiH poslije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama .

rn

Predstavnici MMF-a ocijenili su da jeneophodno tražiti kompromis te da ce tokom drugog pregleda obaviti razgovore i s entitetskim vlastima.

rn

Do sada su u okviru aranžmana izmedu BiH i MMF-a na racune entiteta uplacene dvije tranše od oko 150 miliona KM, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 

rn

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

rn

 

rn

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole